Best Photography Food Blog 2013

Raz do roku magazyn Saveur i jego internetowe wydanie przyznaje tytuł najlepszego bloga kulinarnego. Wśród wyróżnionych kategorii jest również ta poświęcona fotografii. To dzięki zdjęciom potrawy wyglądają apetycznie, a dzięki artyzmowi fotografów stają się dziełem kulinarnej sztuki. W tym roku tytuł najlepszego bloga poświęconego fotografii kulinarnej wygrała V.K. Rees

Screeny Shot 28 maj 2013 00.12.57

W ubiegłym roku tytuł ten przyznano serwisowi
Gastrofotonomia i jego prowadzącemu Manny Rodriguezowi. Nominowanych było kilkadziesiąt tysięcy blogów, mniejszych większych, amatorskich, profesjonalnych, bez zdjęć wyłącznie tekstowych jak i z pięknymi fotografiami, traktujących gotowanie z humorem jak i bardzo poważnie. Ciekawe ile wśród nich było blogów zajmujących się fotografią potraw? Wspomniana ilość pokazuje jedynie jak wielkim zainteresowaniem w sieci cieszą się tego typu blogi. To jedne z najpopularniejszych miejsc w sieci. Do zrobienia świetnych fotografii nie potrzeba dużo:). Ubiegłoroczny finalista tak oto opisuje swoje wymagania:

Lighting.  
Almost all of my studio shots are executed with one light.   If I want to fill a shadow, I'll do it with a bounce card, sometimes a little silver card to add a highlight.   When on location, most of the shots,  if not all, are done with available light. In general I do more subtractive lighting than anything else, blocking off windows or covering the subject with a large 12' by 12' black cloth.
What happens naturally with light is oftentimes much better than what I can conjure up.   Just keep your eyes and mind open for the possibilities.
Equipment.  
It doesn't matter. Period.   Use what ever you have, digital, film, SLR, point and shoot cameras, camera phones. Hot lights, strobes, fluorescent, neon, and NATURAL, AVAILABLE LIGHT!  

Wszyscy zatem mamy szanse robić świetne fotki...